
Napoleon in vogelvlucht.
5 mei 1821, de voormalige keizer der Fransen sterft in Sint-Helena op 51 jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker. De jonge Napoleon, toen nog Napoleone di Buonaparte , werd geboren op 15 augustus 1769 in Corsica.
Als jonge jongen kreeg Napoleon een studiebeurs die zijn vader, bevriend met de Franse gouverneur, had geregeld. Hij vertrok op 9 jarige leeftijd naar de monniken in Autun om Frans te leren. Zijn sterke Italiaanse tongval bleef hij echter de rest van zijn leven behouden.
Op 9 november 1799 pleegde Napoleon een staatsgreep, ook bekend als de Staatsgreep van 18 Brumaire. Na deze staatsgreep verving Napoleon de Franse regering als eerste counsel. De dictatoriale macht die hij verkreeg werd in december 1804 verder bevestigd toen hij zichzelf kroonde tot Keizer der Fransen. Velen zien dit moment als het einde van de tijd van de Franse revolutie en het begin van de Napoleontische tijd.
6 april 1814, na een aantal mislukte veldslagen werd Napoleon gedwongen door Tsaar Alexander van Rusland en het Franse senaat om onvoorwaardelijk troonsafstand te doen. Op 11 april van datzelfde jaar tekent Napoleon de akte van Fontainebleau waarmee hij officieel afstand deed van het recht op de Franse kroon, ook mochten zijn familieleden geen aanspraak meer maken op de troon. Hij en zijn vrouw Josephine mochten de titel keizer en keizerin behouden en werden naar het Italiaanse eiland Elba verbannen.
Op 3 mei 1814 kwam Napoleon, zonder vrouw en kind, aan op Elba. Na tien maanden, in februari 1815 ontsnapte Napoleon van Elba waanra hij een nieuw leger op de been zetten. Op 18 juni 1815 verloor hij echter de slag bij Waterloo en werd weer gevangen genomen. Ditmaal werd hij verbannen naar het eiland Sint-Helena waar hij tot zijn overlijden zou blijven.