Voor het doodgeboren en jonggestorven kind.

Allerzielen, 2 november 2021, vond de officiële onthulling plaats de herdenkingsplaats voor het te jong gestorven en doodgeboren kind. Na een intensieve samenwerking tussen Gemeente Helmond, de Heilige Lambertus Parochie Helmond en Noten Grafmonumenten is er een prachtig symbool neergezet in onze mooie stad.

Begraafplaats Leonardus

Een positieve impuls.

Het vrijgekomen gemeentelijk stukje dat ontstaan is met de bouw van het rijtje seniorenwoningen aan de Hendrik van Ekertstraat, met de mogelijkheid de entree van de Leonardusbegraafplaats qua uitstraling een positieve impuls te geven zijn stof tot nadenken geweest.

Het in 2019 gepubliceerde artikel in het AD met de mogelijkheid om levenloos geboren kinderen bij de Gemeente te kunnen registreren, het vrijgekomen gemeentelijk stukje en het feit dat dit voor de Heilige Lambertus Parochie en Helmondse binnenstad geheel nieuw is zijn hoofdzakelijk aanleiding geweest voor de verwezenlijking van het plan.

Hannie Boudewijns kwam met het geweldig idee om er een monumentje voor het doodgeboren kind te stichten. De Gemeente Helmond reageerde zeer positief op dit idee waarna in samenspraak met de firma Noten de inrichting is besproken. Het vrijgekomen stukje grond bij de ingang van de begraafplaats bleek de perfecte locatie.

De nieuwe woningen aan de Hendrik van Ekerstraat

Het ontwerp

Speels en kleurrijk

Om het monument nog meer een uniek karakter te geven heeft Laurens Noten er het gedenken voor het jong gestorven kind aan toegevoegd. Laurens heeft de vorm van het monumentje bedacht. Samen met Martijn Wijngaards is dit verder uitgewerkt.

Martijn heeft de prachtige kleurrijke kinderillustraties ontworpen. Martijn en André Noten hebben samen het monument gemaakt

Onze Ismaïl Abdelahi (alias Abdi) heeft het grootste aandeel in het bewerken van het stukje grond. Hij is al jarenlang een vertrouwd gezicht op deze begraafplaats. Samen met André Noten is het stukje gevormd tot het huidige eindresultaat. André en Abdi hebben beide het monument geplaatst.

Een geweldige samenwerking

Betrokkenen zijn – de Gemeente Helmond als eigenaar van het stukje. Zij schenken dit stukje ter inrichting in bruikleen. De Heilige Parochie als eigenaar van de begraafplaats en de firma Noten als initiatiefnemer en beheerder/uitvoerder.

In een passende ambiance werd het monument onder grote belangstelling met Allerzielen op dinsdagavond 2 november onthuld. De onthulling was met onze burgemeester Elly Blanksma en onze pastoor Erik Seidel.

De firma Noten dankt de Gemeente Helmond en de Heilige Lambertus Parochie voor het mogelijk maken van het monument voor het doodgeboren en te jong gestorven kind.

Natuurlijk ook dank aan Henk van Dijk voor de prachtige foto’s.

Geschreven door: Laurens Noten 

Share the Post:

Related Posts

Moord John F. Kennedy. 60 jaar dood.

Moord John F. Kennedy. Op 22 november 1963 werd de wereld geschokt door het tragische overlijden van de 35e president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy. Zijn dood markeerde niet alleen het einde van een veelbelovende politieke carrière, maar het liet ook een onuitwisbare indruk achter op de Amerikaanse samenleving en de wereld als geheel. Dit blogbericht werpt een diepgaande blik op de gebeurtenissen rondom de dood van JFK en de blijvende impact ervan op de geschiedenis.

Read More

Kosten grafsteen

Wanneer een geliefde overlijdt, moet er veel geregeld worden. Een van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden, is de keuze van een grafsteen. Een grafsteen is niet alleen een eerbetoon aan de overledene, maar ook een manier om de herinnering aan hen levend te houden. Veel mensen vragen zich af: wat kost een grafsteen? In dit blogbericht proberen we wat inzicht te verschaffen in de kosten die gepaard gaan met het kiezen en plaatsen van een grafsteen.

Read More