Begraafplaats Molenstraat

Entree begraafplaats Molenstraat in Helmond

"DE MOLENSTRAAT"

De begraafplaats aan de Molenstraat, zoals die op z’n Helmonds genoemd wordt is een grote begraafplaats die ongeveer drie hectare meet. Het is daarnaast ook nog eens de oudste begraafplaats in Helmond. 

De begraafplaats begint als een Rooms-Katholieke begraafplaats die werd opgericht in 1865 voor de gemeenschap in die wijk. Vandaag de dag staat de begraafplaats open voor iedere afkomst en iedere geloofsovertuiging. Zo wordt er gestreefd naar een inclusievere begraafplaats. 

De ingang van de begraafplaats Molenstraat te Helmond
De ingang van "de Molenstraat" rond 1974
Calvarieberg op de begraafplaats Molenstraat in Helmond.

EEN MONUMENTALE BEGRAAFPLAATS.

Op de begraafplaats vindt u meerdere monumentale graven aan. Maar wist u dat onze calvarieberg ook een rijksmonument is? Het Rijksmonument ID nummer van de Calvarieberg is 513024. Ten slotte is ook de ingang van de begraafplaats een monument. 

TWEE GEDEELTES.

Elke gemeente in Nederland is verplicht een algemene begraafplaats te hebben waar lichamen ter aarde kunnen worden gelegd. Er zijn twee soorten begraafplaatsen, de algemene en de bijzondere. Onder de bijzondere begraafplaatsen vallen de begraafplaatsen die niet onder overheidsbestuur vallen. 

Helmond heeft haar algemene begraafplaats geplaatst op de Molenstraat. Vroeger was dat onderscheid duidelijker, zoals te zien op onderstaande afbeelding. Nu lopen de algemene- en de bijzondere begraafplaats moeiteloos in elkaar over. 

Oud toegangshek begraafplaats Molenstraat te Helmond
Molenstraat. Haagafscheideing tussen de Roomskatholieke en Algemene Begraafplaats. Rechts het toegangshek tot de Algemene Begraafplaats bij de Molstraat

EEN INCLUSIEVE BEGRAAFPLAATS.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de begraafplaats een plek te maken voor álle Helmonders. Zo waren wij de eerste, van oudsher Rooms-Katholieke begraafplaats, waar een stuk grond speciaal werd gereserveerd voor de Moslim gemeenschap. Er is flink geïnvesteerd in het onderhoud van de begraafplaats. Iedere week werken wij met een enthousiast team om de begraafplaats er netjes en verzorgd uit te laten zien. Daarnaast streven wij naar een ecologische begraafplaats waar natuur en herdenken samen komen. De afgelopen tijd zijn er veel takkenhagen aangelegd en zijn we aan het kijken hoe we onze ecologische voetafdruk zo minimaal kunnen maken. Een begraafplaats voor iedereen, zoals het hoort. 

Share the Post:

Related Posts

Moord John F. Kennedy. 60 jaar dood.

Moord John F. Kennedy. Op 22 november 1963 werd de wereld geschokt door het tragische overlijden van de 35e president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy. Zijn dood markeerde niet alleen het einde van een veelbelovende politieke carrière, maar het liet ook een onuitwisbare indruk achter op de Amerikaanse samenleving en de wereld als geheel. Dit blogbericht werpt een diepgaande blik op de gebeurtenissen rondom de dood van JFK en de blijvende impact ervan op de geschiedenis.

Read More

Kosten grafsteen

Wanneer een geliefde overlijdt, moet er veel geregeld worden. Een van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden, is de keuze van een grafsteen. Een grafsteen is niet alleen een eerbetoon aan de overledene, maar ook een manier om de herinnering aan hen levend te houden. Veel mensen vragen zich af: wat kost een grafsteen? In dit blogbericht proberen we wat inzicht te verschaffen in de kosten die gepaard gaan met het kiezen en plaatsen van een grafsteen.

Read More