Onderhoud grafmonument

Ondanks dat graniet onderhoudsvriendelijk is, is het belangrijk dat onderhoud dat wordt verricht wel goed wordt verricht. In dit blog bericht vind u een aantal tips terug als het gaat over het onderhoud van het grafmonument.
Noten Grafmonumenten

Noten Grafmonumenten

Onderhoudstips grafmonumenten

Ondanks dat graniet onderhoudsvriendelijk is, is het belangrijk dat onderhoud dat wordt verricht wel goed wordt verricht. In dit blog bericht vind u een aantal tips terug als het gaat over het onderhoud van het grafmonument. 

Grafrechten

Op de meeste begraafplaatsen zijn de grafrechten twintig jaar. Dit betekent dat het grafmonument minstens twintig jaar netjes moet blijven. Vaak worden grafrechten verlengd, daardoor is het belangrijk dat ook in dit geval het grafmonument netjes moet blijven. Het is immers de laatste rustplaats van uw dierbare. 

Schoonmaken grafmonumenten

Er bestaan verschillende producten om natuursteen mee schoon te maken. Wat belangrijk is bij het schoonmaken van een grafmonument is dat u een vetvrij en zuurvrij schoonmaak middel gebruikt. Vet vlekken kunnen vlekken veroorzaken in het natuursteen die er bijna niet uit te krijgen zijn, hetzelfde geld voor zuren. Wij raden HG Natuursteen Krachtreiniger aan bij het schoonmaken van het grafmonument. Daarnaast is het van belang dat u het grafmonument regelmatig poetst. 

Gestraalde tekst

Gestraalde tekst, ook wel inwendige tekst genoemd, heeft geen onderhoud nodig. Het is belangrijk dat u niet met een borstel of doek de tekst probeert te poetsen. Dit kan er toe leiden dat de tekst vervaagt. Als de tekst al vervaagd is kunt u contact met ons opnemen voor het opnieuw verven van de gestraalde tekst. 

Beplanting rondom het grafmonument

Wanneer de planten rondom het grafmonument te hoog groeien kunnen zij schade toebrengen aan het grafmonument. Zo kunnen sterke wortels de fundering verdrukken met verzakking van het grafmonument tot gevolg. De wortels van een plant zijn vrijwel altijd langer dan wat u boven de grond ziet. Het is daarom belangrijk om de beplanting tot een minimum te houden en de beplanting ook goed bij te houden. Daarnaast is het belangrijk dat u kijkt naar het regelement van de betreffende begraafplaats. Niet elke begraafplaats staat beplanting toe. Houd hier dus rekening mee. 

Harken en schoffelen

Het is belangrijk om altijd naar het grafmonument toe te harken en schoffelen. Er ligt een fundering onder het grafmonument die bij flink harken zichtbaar kan komen liggen. Een zichtbare fundering is geen gebrek, u kunt wat zand bijvullen om de fundering weer onder het zand te krijgen. 

Garantie

Een goede steenhouwer biedt altijd garantie. De garantieregelingen verschillen per steenhouwerij. Het is altijd belangrijk dat u dit van te voren bespreekt. 

error: Content is protected !!