Tekst stralen grafsteen

Zaag illustratie door Ilse van Kraaij
Er zijn verschillende manieren om tekst op een grafmonument aan te brengen. Letters kunnen inwendig worden gestraald en uitwendig op het grafmonument worden aangebracht. In dit blogbericht krijgt u een inkijk in het stralen van de tekst op een grafmonument.

Een goed tekstvoorbeeld

Het hele proces begint met een goed tekstvoorbeeld. Zonder voorbeeld valt er namelijk niks te stralen. Samen met de familie maken wij een voorbeeld van de tekst die op het grafmonument geplaatst gaat worden. De tekst is een persoonlijke keuze en ook zijn er duizenden lettertypes die gekozen kunnen worden om het grafmonument zo persoonlijk mogelijk te maken. Ten slotte wordt er gekeken naar de eventuele accessoires die op het grafmonument komen zoals een gestraald figuur, een foto of een ornament. 

De namen in dit voorbeeld zijn fictief. Overeenkomsten met de werkelijkheid berusten op toevalligheden.

Plakken

Wanneer de familie akkoord gaat met de tekst en de laatste wijzigingen zijn doorgegeven wordt de tekst op een speciale folie geplot. Die folie is speciale folie omdat deze stevig genoeg is om zich tegen de straalkorrels te beschermen maar zacht genoeg om figuren en tekst uit te laten snijden. 

Het plakken van de folie vergt veel aandacht. De folie moet precies in het midden zitten en precies recht. Een paar millimeter speling is er niet. Het is daarom ook belangrijk dat zowel bij het plotten van de tekst, als bij het plakken van de tekst minimaal een extra persoon meekijkt. Zo verklein je de kans op fouten enorm. Als de gehele folie op het grafmonument is geplakt worden de letters handmatig uit de folie gehaald en kan het stralen beginnen. 

Stralen

Het inwendig stralen van de tekst gebeurt machinaal. Een straalkop blaast korund korrels over de geplakte folie. De uitgesneden letters worden “kapot” geblazen en de beschermde folie beschermt de steen tegen beschadigingen. De tekst wordt normaliter 3mm diep gestraald. 

Tekst inkleuren

Nadat het grafmonument gestraald is, kan de tekst worden ingekleurd. De tekst kan in elke kleur geverfd worden maar de meest voorkomende kleuren zijn wit, zilver en goud. Het is van belang om een goede kwaliteit verf te gebruiken die buiten niet vervaagt. Nadat de tekst is ingekleurd heeft deze de nodige uren nodig om te drogen. Als de tekst gedroogd is, wordt de folie er af gehaald en de steen nogmaals schoongemaakt en ingesmeerd. 

Alles kan

Het stralen van een steen kan een hoop tijd een beslag nemen. In dit bericht heeft u de stappen gezien die genomen moeten worden om een tekst op een grafmonument te krijgen. In principe is alles mogelijk, zolang wij het maar kunnen tekenen. Heeft u een eigen idee over de tekst op een grafmonument en wilt u een voorbeeld zien? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd voor u klaar. 

Share the Post:

Related Posts

Moord John F. Kennedy. 60 jaar dood.

Moord John F. Kennedy. Op 22 november 1963 werd de wereld geschokt door het tragische overlijden van de 35e president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy. Zijn dood markeerde niet alleen het einde van een veelbelovende politieke carrière, maar het liet ook een onuitwisbare indruk achter op de Amerikaanse samenleving en de wereld als geheel. Dit blogbericht werpt een diepgaande blik op de gebeurtenissen rondom de dood van JFK en de blijvende impact ervan op de geschiedenis.

Read More

Kosten grafsteen

Wanneer een geliefde overlijdt, moet er veel geregeld worden. Een van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden, is de keuze van een grafsteen. Een grafsteen is niet alleen een eerbetoon aan de overledene, maar ook een manier om de herinnering aan hen levend te houden. Veel mensen vragen zich af: wat kost een grafsteen? In dit blogbericht proberen we wat inzicht te verschaffen in de kosten die gepaard gaan met het kiezen en plaatsen van een grafsteen.

Read More